Založ si blog

Recitačné súťaže na Slovensku

„Mami, pôjdem na súťaž, budem recitovať“.

Možno aj takýto nápad vám s nadšením v hlase prednieslo vaše dieťa. A možno ho túžba vyhrávať prenáša cez viaceré súťaže v prednese rok čo rok.  Názory na súťaže podobného typu sa rôznia. Patrím k tým, ktorí sa v rámci možností snažia venovať recitácii čo najviac. V tomto článku by som sa chcela podeliť so skúsenosťami zo súťaží, s výhodami, ktoré recitačné súťaže prinášajú a tiež so zoznamom súťaží, na ktoré môžete seba (prípadne svoju ratolesť) prihlásiť.

 

Výhody recitačných súťaží

Súťaží v recitácii sa zúčastňujú deti rôzneho veku. Už v prvých triedach na základnej škole bývajú deti oslovované ich triednymi učiteľkami s ponukou súťaží. Možno sa nájdu rodičia, ktorí váhajú, či dovoliť svojmu dieťaťu takúto mimoškolskú aktivitu. Myslia na to, koľko času príprava na súťaž zaberie, či to nie je pre dieťa zbytočné… U mňa je odpoveď jasná – zbytočné to určite nie je. Dieťa si od útleho veku cvičí pamäť (musí si zapamätať súťažný text), má motiváciu čítať (aby našlo čo najlepšiu ukážku), rozvíja sa v ňom súťaživosť, zodpovednosť a tiež si rozvíja svoj prejav (prednáša text pred mnohými ďalšími ľuďmi, učí sa artikulovať, mať správny kontakt s publikom, zaujať, pracovať s hlasom). Ak vyhrá, má z toho radosť a chuť opäť vyhráva (nehovoriac o vecných cenách, ktoré sú neraz lákavé) , ak nevyhrá, má šancu popracovať na sebe a využiť ďalšiu príležitosť. Vo vyššom veku je účasť na súťažiach pre deti spôsob, ako nadobudnúť dobré známky zo slovenčiny (za aktivitu navyše) a ak majú záujem dostať sa na herectvo, je to tiež spôsob ako sa zlepšovať (každé hodnotenie poroty môže recitátora posunúť vpred), a možno aj vďaka diplomom ukázať, že v recitácii patrí k najlepším (recitácia má veľmi blízko herectvu).

 

Skúsenosti zo súťaží

V tejto časti by som nádejným novým recitátorom, ich rodičom, prípadne iným záujemcom o recitáciu, ktorí s tým nemajú žiadne skúsenosti rada poradila. Na Slovensku sa koná ročne viacero súťaží (zoznam nájdete na konci článku aj s približným dátumom konania, každý rok sa mení). Dôležité je sledovať v danom období internet a včas sa na súťaž prihlásiť. Veľmi dôležitý je výber textu. V prvom rade musí byť umelecky vyspelý, musí sa hodiť povahe a predispozíciám recitátora, mal by byť originálny, nie omieľaný na každej súťaži, a jeho dĺžka by mala dosahovať dĺžku stanovenú vyhlasovateľmi súťaže (podrobné informácie nájdete na internete v propozíciách konkrétnych súťaží). Recitátor by sa mal text naučiť naspamäť, aby nerozmýšľal príliš nad textom, ale skôr nad spôsobom, akým ho prednáša. Vopred sa treba pripravovať, najlepšie s učiteľom v ZUŠ, škole alebo s rodičom. Dobré je nacvičovať pred zrkadlom, pretože aj neverbálny prejav je podstatný. Netreba sa ponáhľať, treba dbať na artikuláciu, správne vyslovovanie, nezabúdajte na primerane mäkké vyslovovanie písmena „ľ“. Porotcovia určite ocenia prácu s hlasom a pauzy tam, kde majú byť. Nemenej dôležitý je kontakt s publikom a s porotou; netreba sa pozerať do zeme ani hore, recitujete publiku, preto je s nimi dôležité udržiavať očný kontakt. Ak sa pomýlite, snažte sa pokračovať ako by sa nič nestalo.  Ak všetko  dodržíte, úspech sa určite čoskoro dostaví.

 

 

Ak vás článok motivoval k prihláseniu sa na recitačnú súťaž, ponúkam vám zoznam súťaží (hlavne tých známejších), ktoré sa konajú na Slovensku:

 

1)Šaliansky Maťko – súťaž v prednese slovenskej povesti, pre žiakov 2-7.ročníka ZŠ a 1-2 ročníka osemročných gymnázií, školské kolá sa konajú v decembri, obvodné v januári, krajské vo februári, celonárodné v marci.

2)Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas– súťaž v prednese slovenskej rozprávky, pre žiakov 2-9. ročníka ZŠ a 1-5. ročníka osemročných gymnázií, celoslovenské kolo sa koná v októbri, školské, obvodné a krajské závisí od miesta bydliska/štúdia,nemusia sa konať=žiak sa prihlási priamo na celoslovenské.

3)Hviezdoslavov Kubín– pre žiakov ZŠ od 2.triedy, pre žiakov SŠ, pre dospelých do 50 rokov,  školské kolá sa konajú v decembri, obvodné v marci, krajské apríl-máj, celoslovenské koncom júna.

4)…A slovo bolo u Boha– súťaž v prednese spirituálnej poézie a prózy, pre žiakov od 1.ročníka ZŠ až pre dospelých, krajské kolá sa konajú v novembri-decembri, celoslovenské cca vo februári.

5)Dilongova Trstená– súťaž v prednese spirituálnej poézie a prózy, pre žiakov od 5.ročníka ZŠ+dospelí, prihlasuje sa priamo na celoslovenské kolo ktoré sa koná v júni v Trstenej. Prihlášky sa odosielajú v máji.

6)Kráľove Šahy– súťaž v prednese poézie a prózy Štúrovcov, pre žiakov od 5.ročníka ZŠ+ dospelí, celoslovenské kolo sa koná v máji v Šahách, nekoná sa každý rok!

7)Hlbinove Kršteňany– súťaž v umeleckom prednese poézie, súťaž má regionálny charakter, koná sa v oktébri vo Veľkých Kršteňanoch.

8)Timravina Studnička–  súťaž v prednese pôvodnej slovenskej prózy, pre žiakov od 2.ročníka ZŠ až po dospelých, regionálne kolo sa koná v októbri v mieste štúdia,celoslovenské kolo sa koná v novembri v Lučenci.

9)Koyšove Ladce- súťaž v prednese pôvodnej slovenskej ľúbostnej poézie, pre dospelých občanov pod a nad 50 rokov, celoslovenské kolo sa koná v októbri.

10)Vansovej Lomnička– festival prednesu žien, pre recitátorky od 17 rokov,výberové/okresné kolá sa konajú v septembri, a celoslovenské v októbri.

Ak ste sa rozhodli zasúťažíť si, prajem vám veľa veľa šťastia!

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 13160x
Priemerná čítanosť článkov: 13160x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy